Papryka marynowana

Papryka marynowana

 

Ostatni gwizdek na marynowaną paprykę. Cena rośnie w górę, więc spieszcie się i zróbcie dla własnej satysfakcji.

Papryka marynowana

czerwona papryka lub żółta

składniki na zalewę:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

4 szklanki wody

1,5 łyżki soli

dodatkowo:

ziele angielskie

gorczyca

lisć laurowy

czosnek

olej

Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć z nasion. Pokroić w grube paski. Do gara wlać wodę i lekko osolić. Paprykę zanurzać w wrzątku na 2 minuty.

Przygotować słoiki i nakrętki. Zagotować wodę z octem i cukrem. Zahartowaną paprykę wkładać do słoików. Do każdego słoiczka wrzucać po 1 ząbku czosnku, ziarenka gorczycy, ziele angielskie, 2 listkach laurowych. Wszystko zalać gotową zalewą. Dodać do każdego słoika po 3 łyżki oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 20 minut.

 

Kategorie przepisów