Lambada

Lambada

Mój mąż śmieje się ze mnie, że im dziwniejszy przepis, tym bardziej jest prawdopodobne, że mnie zainteresuje. Coś w tym jest... Już sama nazwa "lambada" brzmi interesująco :)

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

niepełna szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

3 krople olejku pomarańczowego

3/4 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia

Masa pomarańczowa

3,5 szklanki soku pomarańczowego

pół szklanki cukru

2 budynie waniliowe

Masa śmietankowa

0,5 l śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

zagęstnik do śmietany

żelatyna

pół szklanki mleka

Oraz polewa czekoladowa (ja skorzystałam z gotowej)

Przygotowanie biszkoptu:

Ubij pianę z białek, dosyp cukier, ubijaj dalej. Dodaj po 1 żółtku, następnie wsyp mąkę z proszkiem, wymieszaj. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach. Gotowy i ostudzony biszkopt nasącz sokiem. Jeśli wyszła Ci "górka", wyrównaj ją.

Przygotowanie masy pomarańczowej:

3 szklanki soku zagotuj z cukrem, w pozostałym soku rozpuść budyń. Wlej budyń do wrzącego soku, gotuj przez chwilę, ciepłą masę wyłóż na biszkopt i ostudź.

Przygotowanie masy śmietankowej:

Ubij śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Mleko zagotuj, rozpuść w nim żelatynę, ostudź i wymieszaj ze śmietaną. Wyłóż śmietanę na masę pomarańczową i wszystko razem schłódź w lodówce.

Gotowe ciasto polej polewą.

Kategorie przepisów