Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowo-pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo mokre ciasto dyniowe a w zasadzie smak sernika, najsmaczniejsze mocno schłodzone przez noc w lodówce. Mocno wyczuwalny smak pomarańczy polecam.


forma 23x23 cm

  • 800 g dyni
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 160 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 180 g maki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 60 g masła

 

Ponadto:

  • folia aluminiowa

 

Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.

Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard

Smacznego


Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto dyniowo-pomarańczowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów