Chrupiące gofry
 
             Chrupiące gofry
 
      
          
            Chrupiące gofry 
            
To był pierwszy przepis na gofry jaki wypróbowałam po kupieniu nowej gofrownicy. Rzecz działa się kilka lat temu, ale nie zmienia to faktu,że to nadal jedne z najlepszych gofrów jakie znam, są lekkie i chrupiące :)
- Mąka - 3 szklanki
- Mleko - 3 szklanki
- Cukier - 3 łyżki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Olej - 1/3 szklanki
- Jajka - 3 szt
Rozgrzać gofrownicę. Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy od białek. Wszystkie składniki oprócz białek ubijamy mikserem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy na rumiano- około 2-3 minut, podajemy z ulubionymi dodatkami.
 
                                             
            