Chlebki-warkocze z pesto

Chlebki-warkocze z pesto

Zdjęcie - Chlebki-warkocze z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te pyszne warkoczyki poza nietypowym kształtem mają dwie wyjątkowe cechy: pesto i smak przypominający focaccie. Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że jest bardzo elastyczne i można dowolnie formować kształty. U mnie dzisiaj stanęło na warkoczach, a co do samego smaku, słyszałam również wiele pochwał, więc do dzieła!

Chlebki-warkocze z pesto (5 sztuk)

  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • pesto z bazylii
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier.
  2. Powoli zacznij dolewać oliwę, następnie wodę i zagniatać ciasto.
  3. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
  6. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego warkocze (jak na zdjęciu poniżej), każdą „odnogę” warkocza smarując z dwóch stron pesto.
  7. Warkocze połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , przykryj folia aluminiową i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe 45 minut.
  8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  9. Piecz warkocze aż zbrązowieją, a włożona w nie wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, bez śladów przylepionego do niej ciasta.

Zdjęcie - Chlebki-warkocze z pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów