Babka z mniszkiem

Babka z  mniszkiem

Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!

Zdjęcie - Babka z  mniszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka z mniszkiem

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).

Smacznego :)

Kategorie przepisów