Drożdżowy warkocz z morelami
Przepyszna drożdżówka z morelami zapleciona w warkocz, inspirowana tą z cukieni Lukullus.
Z przepisu wychodzą cztery spore bułki.
Zachęcam do upieczenia, warto!
/ przepis własny na 4 drożdżowe warkocze/
Ciasto drożdżowe - ok. 125 ml mleka -12 g świeżych drożdży - 50g cukru - 325g mąki pszennej -75g masła - szczypta soli - małe jajko
Morelowe nadzienie - 5 świeżych moreli - cukier (do smaku)
Kruszonka
- 100 g mąki - 50 g masła - 50 g cukru + gruby cukier
Morele myjemy, kroimy w kostkę i odstawiamy. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać drożdże, 10g cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 10 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich wałki (każdą część znów dzielimy tym razem na 3 i rolujemy wałki, które potem zaplatamy w warkocz), wtykamy w nie kawałki moreli. Przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę ucierać palcami do momentu powstania grudek. Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut. Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka, posypywać kruszonką i gruboziarnistym cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy. Zaparzamy dobrą kawę i mamy świetne śniadanko! Smacznego :) Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________
/ przepis własny na 4 drożdżowe warkocze/
Ciasto drożdżowe - ok. 125 ml mleka -12 g świeżych drożdży - 50g cukru - 325g mąki pszennej -75g masła - szczypta soli - małe jajko
Morelowe nadzienie - 5 świeżych moreli - cukier (do smaku)
Kruszonka
- 100 g mąki - 50 g masła - 50 g cukru + gruby cukier
Morele myjemy, kroimy w kostkę i odstawiamy. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać drożdże, 10g cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 10 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty. Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki). Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich wałki (każdą część znów dzielimy tym razem na 3 i rolujemy wałki, które potem zaplatamy w warkocz), wtykamy w nie kawałki moreli. Przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę ucierać palcami do momentu powstania grudek. Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut. Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka, posypywać kruszonką i gruboziarnistym cukrem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy. Zaparzamy dobrą kawę i mamy świetne śniadanko! Smacznego :) Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________