Drożdżowy warkocz z makiem
Często w piekarniach widuje warkocze z pieczywa. Niestety zazwyczaj są gumiaste i bez smaku. Czas to zmienić i spróbować takie warkocze przygotować samemu, w domowej piekarni. A zapewniam, że to nic trudnego.
Każdy, kto potrafi zapleść warkocz na głowie, będzie potrafił z taką samą łatwością zapleść elastyczne ciasto drożdżowe. Nic się nie klei, nie sprawia problemów, a daje super efekt.
W moim warkoczu pominęłam tradycyjne podwójne wyrastania. Zaplotłam go od razu, z zagniecionego drożdżowego ciasta i odczekałam dwie godziny. Jest w środku miękki, a ciasto wręcz ciągnie się, gdy rozrywa się je palcami.
No pysznie. Spróbujcie sami.
Drożdżowy warkocz z makiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 2 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 75 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 25 g oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- mak- do posypania
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz mleka.
- Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, aż uzyska jednolitą, odchodzącą od rąk konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Z ciasta uformuj tak długi rulon, aby łącząc dwa końce uzyskać odpowiadający nam "wieniec".
- Ułóż rulon na blacie i przetnij na 3 części, z góry nie przecinając do końca (jak na zdjęciu).
- Zapleć warkocz i złącz końce ze sobą. Ułóż "wieniec" na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj szmatką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Posmaruj warkocz roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
- Piecz ok. 30 minut.