Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3-4 dag drożdży
100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
3 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni
Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.
Smacznego!
Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3-4 dag drożdży
100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
3 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni
Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.
Smacznego!