Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni
![Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni](/obrazek/duze/drozdzowomaslane-buleczki-z-cebula-i-pepperoni-38299.jpeg)
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Parragon.
![Zdjęcie: Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni Zdjęcie - Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/38299.jpeg)
Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3-4 dag drożdży
100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
3 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni
Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.
Smacznego!
![Zdjęcie: Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni Zdjęcie - Drożdżowo-maślane bułeczki z cebulą i pepperoni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/38299.jpeg)
Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3-4 dag drożdży
100 g stopionego masła (ja dałam trochę mniej)
3 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
cebula zeszklona na oleju (odsączona z tłuszczu na papierowym ręczniku)
3-4 plastry salami pepperoni
Składniki ciasta zagnieść razem i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Zagnieść razem z cebulką i salami i podzielić na 8 części. Uformować kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Bułeczki wychodzą dość kruche, tłuste i bardzo sycące. Podałam je z sałatką caprese.
Smacznego!