Drożdżówki ze śliwkami
Jest jakiś plus tych panujących od kilku dni upałów: ciasto drożdżowe rośnie w tej temperaturze jak szalone :P A wokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! :)
Składniki na ok. 9 drożdżówek:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 ml oleju
- ok. 2,5 - 3 szklanki mąki
- ok. 4-5 śliwek
- cynamon
- cukier puder + gorąca woda na lukier
Drożdże wkruszyć do miski i zasypać cukrem. Mleko podgrzać, aby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać je do drożdży i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut, żeby zaczęły pracować. Następnie dodać jajko, olej oraz mąkę (najpierw 2 szklanki, wymieszać i dosypywać do czasu, aż ciasto będzie dało się wyrabiać). Chwilę wyrobić, włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulę a potem spłaszczyć ją na kształt placka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka poukładać umyte i pokrojone śliwki. Posypać je delikatnie cynamonem. Na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni C, odstawić drożdżówki do napuszenia. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumienią. Studzić na kratce, gdy będą zimne polać lukrem.