Drożdżówki ze śliwkami

Macie ochotę na drożdżówki ze śliwkami? Nastała późna jesień i nie jest już nie taka ciepła i słoneczna jak jeszcze kilka dni temu. Trudno taka jest kolej rzeczy. Nie ma się co smucić, piękna pogoda niebawem wróci, a tymczasem chciałam poprawić wam humor pysznymi drożdżówkami. Bułeczki drożdżowe wypełniłam soczystymi słodkimi śliwkami węgierkami, niestety śliwki już się kończą, ale na pewno jeszcze znajdziecie je na targu. Ciasto jest bardzo delikatne puszyste i jak to bywa w przypadku ciast drożdżowych, bułki są obłędnie pachnące. Do śliwkowego wkładu zaproponowałam cynamonową kruszonkę, która pięknie podkreśliła smak śliwek. Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką wykończyłam lukrem pomarańczowym, to taka wisienka na torcie. Zapach podczas pieczenia jest obłędny, powiem, że trudno wytrzymać te 15 minut pieczenia!

Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże, jak wskazuje ich nazwa, powinny być świeże! Jeśli ich data ważności dawno minęła, to nie ryzykujcie ich użycia, ze starych drożdży rozczyn po prostu nie zacznie pracować. Co za tym idzie, gdybyście chcieli przygotować ciasto na takim rozczynie, to niestety zmarnujecie produkty. Inną opcją jest zastosowanie suchych drożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu!

Jeszcze słowo o pieczeniu bułek, pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, trzeba szczególnie zwrócić uwagę, piekąc dany deser po raz pierwszy. Czas pieczenia jest orientacyjny, zawsze kontrolujcie ten proces. Podglądajcie, jak wygląda wypiek czy na przykład nie przypieka się zbyt szybko. W takiej sytuacji trzeba zmniejszyć temperaturę lub odrobinkę skrócić czas pieczenia. Niektóre piekarnik nie dopiekają i po upływie planowanego czasu bułeczki są blade, a ciasto surowe w takiej sytuacji trzeba zwiększyć temperaturę. Najlepiej zakupić dodatkowy termometr piekarnikowy, którym skontrolujemy czy wskazywana temperatura jest rzeczywista.

Życzę wam smacznego!

Drożdżówki ze śliwkami

Puszyste ciasto wypełnione śliwkami z pyszną cynamonowa kruszonką.

Rodzaj Desery Kuchnia Polish Keyword cynamon, śliwki
Porcje 12

Autor Anna

Składniki

  • 550 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka

Dodatkowo

  • 18 sztuk śliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sok z pomarańczy może troszkę więcej

InstrukcjaPrzygotowanie ciasta drożdżowego

  1. Masło podgrzać w rondelku, tylko do rozpuszczenia, mleko również lekko podgrzać w mleku rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru, odstawić do wyrośnięcia.

  2. Do miski miksera wsypać mąkę, cukier wymieszać, wbić jajka dolać wyrośnięty zaczyn, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można dolać rozpuszczone masło, dalej wyrabiać ciasto przez około 3 minut.

  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około 90 minut do wyrośnięcia.

  4. Śliwki umyć wypestkować, przekroić na 4 części wymieszać z cynamonem, odstawić. Zagnieść kruszonkę, również odstawić.

  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej zważyć ciasto w całości i podzielić tak, aby ich waga była równa. To zapewni, że bułeczki będą piekły się równo. Każdy kawałek ciasta uformować kulkę, każdą kulkę płożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki układamy tak, aby były zachowane między nimi odstępy. Spłaszczamy kulkę ciasta, powinien powstać okrągły placuszek. Blachę z ciastem przykryć folią spożywczą, ja smaruje jedną stronę folii olejem i przykrywam naoliwioną stroną bułki, w ten sposób ciasto nie przyklei się do folii. Zostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, może zająć to około 30 minut.

  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.

  7. W każdej bułeczce zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki można zrobić to dłonią. W środku bułki powinno powstać miejsce na śliwki, będzie to wyglądało tak jak małe gniazdo. W to miejsce nałożyć porcję śliwek, pomalować jajkiem i posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 17 minut, do zarumienienia się wierzchu.

  8. Po upieczeniu wyjąć bułki na kratkę i pozostawić do wystudzenia, jeszcze ciepłe pomalować lukrem.

  9. Smacznego!

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Pączki z Nutellą
2

Pączki z Nutellą

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lany chrust vel faworki lane
2

Lany chrust vel faworki lane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny cytrynowe

Muffiny cytrynowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pączki z pieczonym topinamburem. Kochać siebie…
2

Pączki z pieczonym topinambure…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą low FODMAP

Orkiszowe ciasteczka z czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Puszyste ciasto z mandarynkami

Puszyste ciasto z mandarynkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą i ziarnami
1

Bułki pszenne z mąką pełnoziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki preclowe
2

Bułki preclowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Jabłecznik najlepszy
2

Jabłecznik najlepszy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placki bananowe
2

Placki bananowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!