Drożdżówki z truskawkami
Pachnące, mięciutkie, domowe. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Nic dodać nic ująć. Polecam.
Składniki (na 30 sztuk): Ciasto:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 3 łyżki cukru i mąki, odstawić na 10 min. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać. Dodać resztę cukru, rozbełtane jajka sól oraz roztopione, ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40min. Po tym czasie ciasto rozłożyć na stolnicy i wykrawać szklanką. Formować drożdżówki i układać je na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy. Truskawki umyć i odsączyć, nakładać na ciastka. Brzegi drożdżówek smarować rozbełtanym jajkiem. Z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę, obsypać nią wierzch drożdżówek. Piec ok. 20 min w temp. 180ºC. Wodę połączyć z odpowiednią ilością cukru pudru, zależną od tego jaki lukier chcemy uzyskać. Nałożyć na ostudzone drożdżówki.
Składniki (na 30 sztuk): Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej +0,5 szklanki do podsypania
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 100g drożdży
- 6 łyżek cukru
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
- 0,5 kg truskawek
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek wody
- cukier puder
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać 3 łyżki cukru i mąki, odstawić na 10 min. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać. Dodać resztę cukru, rozbełtane jajka sól oraz roztopione, ostudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40min. Po tym czasie ciasto rozłożyć na stolnicy i wykrawać szklanką. Formować drożdżówki i układać je na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy. Truskawki umyć i odsączyć, nakładać na ciastka. Brzegi drożdżówek smarować rozbełtanym jajkiem. Z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę, obsypać nią wierzch drożdżówek. Piec ok. 20 min w temp. 180ºC. Wodę połączyć z odpowiednią ilością cukru pudru, zależną od tego jaki lukier chcemy uzyskać. Nałożyć na ostudzone drożdżówki.