Drożdżówki z serem
Tak nagle, niespodziewanie spotkałam się z Atinką w naszej kuchni. Pewnego dnia podczas naszych pogaduszek Anitka powiedziała, że jej Synek ma ochotę na drożdżówki z serem i będzie je robiła. Oj, od razu i mnie się ich zachciało! Takich, pachnących, świeżutkich drożdżóweczek. Przygotowałyśmy więc razem bułeczki z serem z przepisu Dorotuś i obie stwierdziłyśmy, że doskonale wpasują się one w II wydanie zabawy Gotujemy Po Polsku u Ireny i Andrzeja, której to akcji patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Drożdżówki bardzo nam smakowały i chętnie zrobię je ponownie. Są pachnące, miękkie, a najlepsze jeszcze ciepłe, kiedy tak parzą w dłonie i język, ja takie lubię ;) Myślę, że można pokusić się również o inne nadzienie, ale te z serem są takie właśnie jakie lubię i są takie nasze, domowe, polskie :)
Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):
- 500 g mąki pszennej
- 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
- 20 g miodu
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 4 łyżki miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g sera twarogowego
- starta skórka z cytryny, jeśli lubicie
Wykonanie:
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC .