Drożdżówki z serem

Zdjęcie - Drożdżówki z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tak nagle, niespodziewanie spotkałam się z Atinką w naszej kuchni. Pewnego dnia podczas naszych pogaduszek Anitka powiedziała, że jej Synek ma ochotę na drożdżówki z serem i będzie je robiła. Oj, od razu i mnie się ich zachciało! Takich, pachnących, świeżutkich drożdżóweczek. Przygotowałyśmy więc razem bułeczki z serem z przepisu Dorotuś i obie stwierdziłyśmy, że doskonale wpasują się one w II wydanie zabawy Gotujemy Po Polsku u Ireny i Andrzeja, której to akcji patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Drożdżówki bardzo nam smakowały i chętnie zrobię je ponownie. Są pachnące, miękkie, a najlepsze jeszcze ciepłe, kiedy tak parzą w dłonie i język, ja takie lubię ;) Myślę, że można pokusić się również o inne nadzienie, ale te z serem są takie właśnie jakie lubię i są takie nasze, domowe, polskie :)

Zdjęcie - Drożdżówki z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto (około 15 drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 21 g suchych drożdży lub 42 g świeżych (według mnie można dać mniej)
  • 20 g miodu
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 7 g soli
  • 75 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 400 g sera twarogowego
  • starta skórka z cytryny, jeśli lubicie

 

Wykonanie:

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki. 

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

Piec około 10 minut w temperaturze 240ºC, choć można też około 20 minut w 200ºC .

Zdjęcie - Drożdżówki z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówki z serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą
2

Rogaliki 3 składnikowe z marmo…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki
1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Drożdżówki z makiem
5

Drożdżówki z makiem

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

906. Kruche ciasteczka z marmoladą i czekoladą
10

906. Kruche ciasteczka z marmo…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

faworki na piwie
9

faworki na piwie

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Faworki staropolskie Dziada i  Baby
7

Faworki staropolskie Dziada i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku