Drożdżówki z owocami lata
W tym roku pogoda totalnie oszalała!
Chyba nie pamiętam czasów, żeby w listopadzie było aż tak ciepło!
Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w sklepach i na targach bez problemu kupuję nadal soczyste truskawki!
Ostatnio taki zakup postanowiłam wykorzystać do przygotowania moich ukochanych drożdżówek – z owocami lata.
Drożdżówki z truskawkami, borówkami i jeżynami są świetnym pomysłem na deser albo przekąskę w szkole czy pracy!
Kropka nad I, to oczywiście chrupiąca, złota kruszonka – drożdżówki bez niej nie mogą się obejść!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
( ok. 10-13 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* owoce lata: truskawki, borówki, jeżyny
* jajko do posmarowania
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Zagniatamy w palcach wszystkie składniki tworząc kruszonkę.
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy na 1 cm prostokąt.
Wycinamy okręgi ( lub formujemy w dłoniach ), na środku robimy wgłębienia.
Układamy owoce, posypujemy obficie kruszonką.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.
Smacznego!