Drożdżówka z pesto i mozzarellą

Drożdżówka z pesto i mozzarellą

Mięciutka, pachnąca i przede wszystkim pyszna drożdżówka hojnie wysmarowana pesto z dodatkiem mozzarelli. 

Chociaż muszę przyznać, że podczas przygotowywania mój mąż trochę krzywo patrzył na mój kolejny wynalazek i praktycznie od razu zapowiedział się, że on za pesto to nie przepada.

Ale, gdy na stół położyłam jeszcze gorącą, pięknie wyrośniętą drożdżówkę, od razu zmienił zdanie i zjadł najwięcej kawałków!

Dlatego, szczerze polecam!

Drożdżówka z pesto i mozzarellą

Drożdżówka z pesto i mozzarellą

Składniki:

3/4 szklanki mleka

20g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

300g mąki

30ml oleju

1 łyżeczka soli

1 słoiczek dobrej jakości pesto/ lub domowego

1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 10 minut.

Do misy miksera wlej olej, dosyp mąkę i sól. Dodaj zaczyn i wrób ciasto na małych obrotach miksera. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie to podsyp troszkę mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby mniej więcej podwoiło swoją objętość.

Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na kształat prostokąta, posmaruj pesto i poukładaj gdzieniegdzie kawałki sera. Zwiń jak roladę. Następnie przekrój roladę wzdłuż i otrzymasz dwie podłużne części. Ułóż je ściśle obok siebie, zlepiając przylegające końce do siebie i zacznij przekładać, jedno pod lub nad drugie. Przekrój w pół i ułóż na blaszce.

Piecz około 25-30 minut, do momentu wyrośnięcia i zarumienienia.

Zdjęcie - Drożdżówka z pesto i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Drożdżówka z pesto i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Drożdżówka z pesto i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów