Drożdżówka z pesto i mozzarellą
Mięciutka, pachnąca i przede wszystkim pyszna drożdżówka hojnie wysmarowana pesto z dodatkiem mozzarelli.
Chociaż muszę przyznać, że podczas przygotowywania mój mąż trochę krzywo patrzył na mój kolejny wynalazek i praktycznie od razu zapowiedział się, że on za pesto to nie przepada.
Ale, gdy na stół położyłam jeszcze gorącą, pięknie wyrośniętą drożdżówkę, od razu zmienił zdanie i zjadł najwięcej kawałków!
Dlatego, szczerze polecam!
Składniki:
3/4 szklanki mleka
20g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
300g mąki
30ml oleju
1 łyżeczka soli
1 słoiczek dobrej jakości pesto/ lub domowego
1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
Wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na 10 minut.
Do misy miksera wlej olej, dosyp mąkę i sól. Dodaj zaczyn i wrób ciasto na małych obrotach miksera. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie to podsyp troszkę mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby mniej więcej podwoiło swoją objętość.
Nastaw piekarnik na 180C i przygotuj płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozwałkuj na kształat prostokąta, posmaruj pesto i poukładaj gdzieniegdzie kawałki sera. Zwiń jak roladę. Następnie przekrój roladę wzdłuż i otrzymasz dwie podłużne części. Ułóż je ściśle obok siebie, zlepiając przylegające końce do siebie i zacznij przekładać, jedno pod lub nad drugie. Przekrój w pół i ułóż na blaszce.
Piecz około 25-30 minut, do momentu wyrośnięcia i zarumienienia.