Drożdżówka Teresy

Drożdżówka Teresy
Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Drożdżówka Teresy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju Kujawski
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • rodzynki
Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć, jajka rozbełtać z resztą składników. Włożyć do miski, wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie dodać 1 szklankę mąki i rodzynki. Ponownie wymieszać i przełożyć do 2 blaszek. Na wierzchu ułożyć owoce - śliwki lub jabłka pokrojone w plastry - na wierzch położyć kruszonkę. Piec w temp. 170 st. C przez ok. 30 - 40 minut. po ostygnięciu polać lukrem z dodatkiem zapachu migdałowego.

KRUSZONKA:

3/4 kostki margaryny PALMA

3/4 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.


Historia przepisu Teresy:

"Dzieci gromadka i czasu zawsze było mało, ale na niedzielę nigdy ciasta nie brakowało! Babka lub drożdżówka to mój repertuar cały, bo akurat te ciasta zawsze mi się udawały i wszystkim smakowały. Jednak pewnego razu tak się stało, że moja drożdżówka nawet kurom, psu i kotu nie zaimponowała i na śmietniku wylądowała! Do tej pory drożdżówka z olejem - pachnąca i dobrze wyrośnięta, to dla mojego męża była nieodparta pokusa i do delektowania zachęta. I zanim ktoś inny ją posmakował - on zawsze pierwszy kawałek skonsumował. Lecz kiedyś go pokarało - bo kiedy łapczywie pierwszy kęs połknął - najpierw go zatkało, potem żołądek do gardła poderwało i to co zawsze było pyszne - do toalety poleciało! Sprawa przykrej przygody oczywiście się wyjaśniła - to kochana żona cukier z solą pomyliła! Myślała, że zgodnie z przepisem do ciasta cukier dodała, ale jak się później okazało do innej torebki się dobrała! No i nic by się nie stało, gdyby to oleju trochę za dużo lub za mało by się wlało i na dodatek z solą ani z cukrem pomylić by się go nie dało! Tak więc ze składników przepisu tylko olej zawsze jest bez problemu rozpoznany i z nim sukces na dobre ciast jest gwarantowany!"

Kategorie przepisów