Drożdżowe ślimaczki dyniowe
Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Na blogach jest jej pełno ale wiele osób jeszcze jej nie próbowało i raczej kojarzy im się tylko z podobizną Skąpego Jacka wycinaną przez dzieci na Halloween. Tymczasem dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa ale może być też świetnym barwnikiem bo czy jest lepszy sposób, żeby uzyskać tak piękny słoneczny i radosny kolor? Naturalny sposób? Chyba nie.
Składniki na ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka pure z dyni
- 150 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 800 g mąki
Składniki na nadzienie:
- 200-300g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4-6 łyżek cynamonu
- żurawina
Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, pure z dyni i prawie całą makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty. Rozprowadzić nadzienie – posmarować każdy prostokąt cynamonową masą i posypać żurawiną. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Piec około 10-15 min. Po wystygnięciu można polukrować.
Smacznego:)