Drożdżowe rogaliki z jabłkami
Jeszcze nie do końca jestem gotowa na jabłkowe wypieki. Gdzieś jeszcze podświadomie trzymam się kurczowo lata, nie dopuszczając do siebie myśli, że przepisy na ciasta i rogaliki z jagodami i malinami trzeba odłożyć w kąt, do kolejnego sezonu. Są jeszcze śliwki, które pomagają oswoić się ze zmianą pory roku, ale powoli jednak czuję po kościach, że ochota na porządny kawałek ciepłej szarlotki jest blisko. A jabłka rumienią się w koszyku. To jedne z tych owoców, których niemal nigdy nie brakuje w moim domu.
A rogaliki mogły być z czekoladą, albo właśnie z jabłkami. Jako, że piekłam je z przeznaczeniem na drugie śniadanie do szkoły, zależało mi, aby zawierały choć niewielki owocowy akcent. I tak powstały te rogaliki z jabłkami. Lekko słodkie, maślane, mięciutkie i puszyste, z jabłkowym serduszkiem. Po prostu pyszne, a porcja chociaż pokaźna, zniknęła w mgnieniu oka.Składniki:
(24 sztuki)
- 550g mąki pszennej (typ ok 500-550)
- 3 jajka
- 60g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 1 opakowanie suszonych drożdży 7g (lub 20g świeżych)
- 200g letniego mleka
- 125g roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1 dodatkowe jajko do posmarowania rogalików
Przygotowanie krok po kroku:
- Drożdże rozpuść w letnim mleku, oprósz cukrem i odstaw na kilka minut do spienienia. Jeśli używać świeżych drożdży przygotowany rozczyn pozostaw na około 15 minut, do chwili aż wyrośnie.
- Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę.
- Mąkę przesiej, masło roztop i lekko przestudź.
- Do przesianej mąki dodaj rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, sól i stopniowo dodając mleko zarabiaj ciasto.
- Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. Powinno to zając około 10-15 minut.
- W wersji „dla maszynistów”: w misie urządzenia umieść kolejno najpierw mokre, a następnie suche składniki i uruchom program do wyrabiania ciasta.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon, cukier i rodzynki i wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na trzy równe części. Każdą kolejno krótko zagnieć i rozwałkuj niezbyt cienko na koło. Nożem rozetnij ciasto jak pizzę na 8 trójkątów.
- Na każdym trójkącie układaj po porcji jabłek i zawijaj dość ściśle rogaliki.
- Gotowe rogaliki układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na około 20-30 minut przykryte ściereczką lub folią spożywczą do ponownego wyrośnięcia.
- Rogaliki przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 180ºC na złoty kolor, około 20 minut.
- Wystudź na kratce.
- Wystudzone rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować jeszcze ciepłe rogaliki.
Smacznego!