Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Drożdżowe rogaliki to taki przysmak, który zapewne niejednemu z nas kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci …. itd.
Ileż to razy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie!
Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą.
Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy … albo do szkoły.
Łatwe do zrobienia … szybkie do zjedzenia … miekkie … puszyste … i delikatne – IDEALNE!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 500 g
* mleko – 0,5 szkl
* jajko – 3 szt
* świeże drożdże – 250 g
* masło – 100 g
* cukier – 4 łyżki
DODATKOWO :
* czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.
Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem.
Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn.
Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty.
Na każdy nakładamy porcję czekolady, formujemy rogaliki i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy na złoty kolor w 180C.
Posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
A jeśli i Wy lubicie drożdżowe słodkości to zapraszam po inne przepisy na bloga!
( klik na zdjęcie ).
DRUKUJ: