Drożdżowe rogaliki z białym serem
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Moim ulubionym sposobem zawijania ciasta drożdżowego są rogaliki. Różne kombinacje pojawiły się już u mnie na blogu, ale brakuje w tej kolekcji nadzienia twarogowego. A, że nabiał jest wskazany, przygotowałam masę serową, podobną do tej, którą nadziewam naleśniki i zawinęłam ją w rogaliki. Ciasto wspaniale się wyrabiało a dzięki wilgoci z masy serowej rogaliki były świeże także drugiego dnia.
Składniki- mąka pszenna typ 550 - 500 g
- drożdże - 20 g
- mleko - 300 ml
- jajka - 3
- masło - 80 g
- cukier - 6 łyżek
- sól - 1/4 łyżeczki
- Składniki na masę serową
- biały ser - 350 g
- cukier - 4 łyżki
- żółtka - 3
- cynamon - 1 łyżeczka
- Dodatkowo
- jajko - 1
- mleko - 1 łyżka
Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać cukier, żółtka i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wszystko dokładnie wyrobić. Rozpuścić masło, gorące wlać do ciasta i ponownie wyrabiać. W tym momencie ciasto stanie się gładkie, lśniące i pięknie odchodzi od ręki. Miskę podsypać mąką i odstawić ciasto wyrośnięcia.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyjąć z miski i podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na koło i wycinać trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta układać łyżeczkę nadzienia i zwijać w zgrabne rogaliki. Układać na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 min (aż będą pięknie złociste)
Smacznego:)