Drożdżowe rogaliki z białym serem

Drożdżowe rogaliki z białym serem
Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 35
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Moim ulubionym sposobem zawijania ciasta drożdżowego są rogaliki. Różne kombinacje pojawiły się już u mnie na blogu, ale brakuje w tej kolekcji nadzienia twarogowego. A, że nabiał jest wskazany, przygotowałam masę serową, podobną do tej, którą nadziewam naleśniki  i zawinęłam ją w rogaliki. Ciasto wspaniale się wyrabiało a dzięki wilgoci z masy serowej rogaliki były świeże także drugiego dnia.

Składniki Instrukcje

Ser umieścić w misce, rozgnieść widelcem, dodać cukier, żółtka i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.  Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wszystko dokładnie wyrobić. Rozpuścić masło, gorące wlać do ciasta i ponownie wyrabiać. W tym momencie ciasto stanie się gładkie, lśniące i pięknie odchodzi od ręki. Miskę podsypać mąką i odstawić ciasto wyrośnięcia.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyjąć z miski i  podzielić na trzy części. Każdą część rozwałkować na koło i wycinać trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta układać łyżeczkę nadzienia i zwijać w zgrabne rogaliki. Układać na wysmarowanej masłem blaszce, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem  i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 min (aż będą pięknie złociste)

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżowe rogaliki z białym serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów