Drożdżowe racuchy
Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy klasyk, wielu z nas kojarzący się z dzieciństwem i latami swojej młodości – przepis na puszyste, drożdżowe racuchy.
Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste,
Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek.
Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady.
Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 3 szkl
* świeże drożdże – 40 g
* mleko – 1,5 szkl
* cukier – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
* olej + masło do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka.
Nakrywamy folią ( dokładnie! ) odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4 minut – do wyrośnięcia!
Po tym czasie smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!