Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy

Dziś mam dla Was przepis na prawdziwy klasyk, wielu z nas kojarzący się z dzieciństwem i latami swojej młodości – przepis na puszyste, drożdżowe racuchy.

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RACUCHY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste,

  

 Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek.

Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady.

Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RACUCHY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 3 szkl

* świeże drożdże – 40 g

* mleko – 1,5 szkl

* cukier – 1 łyżka

* sól – 1 szczypta

* olej + masło do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1/4 szkl ciepłego ( ale nie gorącego! ) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy na gładką masę, nakrywamy folią i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę z solą, robimy wgłębienie, wlewamy rozczyn oraz resztę ciepłego mleka, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ok. 10 minut ( możemy to robić robotem ) – masa będzie dość rzadka.

Nakrywamy folią ( dokładnie! )  odstawiamy w cieple miejsce na ok. 30-4 minut – do wyrośnięcia!

Po tym czasie smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Zdjęcie - DROŻDŻOWE RACUCHY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów