Drożdżowe precle z makiem

Drożdżowe precle z  makiem

W tym tygodniu gospodynią 86 edycji Weekendowej Piekarni jest Zayton, która na swoim blogu Cynamon i oliwki zaproponowała dwa wspaniałe przepisy. Ja zdecydowałam się na ten drugi czyli na drożdżowe precle z makiem. Chleb też chętnie bym upiekła ale narazie nie bardzo mam czas i tak cieszę się, że udało mi się zrobić precle. Zachęcam wszystkich do ich upieczenia bo są bardzo smaczne, mięciutkie i maślane.

Zdjęcie - Drożdżowe precle z  makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ok. 200 g mąki
  • 24 g drożdży
  • 50 -55 g cukru
  • 100 ml śmietany 12%
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 7 g miękkiego masła

dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania

Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru. Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować; uformować  ósemki, ułożyć  je na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia.

Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.

Smacznego:)

Zdjęcie - Drożdżowe precle z  makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów