Drożdżowe precle z makiem
W tym tygodniu gospodynią 86 edycji Weekendowej Piekarni jest Zayton, która na swoim blogu Cynamon i oliwki zaproponowała dwa wspaniałe przepisy. Ja zdecydowałam się na ten drugi czyli na drożdżowe precle z makiem. Chleb też chętnie bym upiekła ale narazie nie bardzo mam czas i tak cieszę się, że udało mi się zrobić precle. Zachęcam wszystkich do ich upieczenia bo są bardzo smaczne, mięciutkie i maślane.
Składniki:
- ok. 200 g mąki
- 24 g drożdży
- 50 -55 g cukru
- 100 ml śmietany 12%
- 1 jajko i 1 żółtko
- 7 g miękkiego masła
dodatkowo: 1 żółtko + łyżka mleka i mak do posypania
Mąkę przesiać, dodać masło, śmietanę, jajko i żółtko. Drożdże utrzeć z łyżką cukru na płynną masę, dodać do całości wraz z resztą cukru. Wyrobić elastyczne ciasto (odrobinę podsypując całość mąką), zrolować; uformować ósemki, ułożyć je na blaszce i przykryć do lekkiego wyrośnięcia.
Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypać makiem i piec do zrumienienia w 180 stopniach.
Smacznego:)