Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami To moja szósta propozycja - tym razem sylwestrowo-noworoczna , bo paszteciki upiekłam specjalnie na Sylwestra . Podane z gorącym czerwonym barszczykiem są po prostu pyszne ! Kruche , z pieczarkowo-cebulowym farszem są świetną przekąską na karnawałową zabawę . Skorzystałam z przepisu podanego przez Krystynę na forum cincin .

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g margaryny
  • pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18-22%
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

farsz :

  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • sól , pieprz

do posmarowania i posypania :

  • 1 roztrzepane jajko
  • ziarenka czarnuszki , maku , sezamu itp.

Przygotować ciasto : śmietanę wymieszać z drożdżami i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę posiekać z margaryną . Dodać sól i śmietanę z drożdżami . Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie i lśniące [ Krystynie zajęło to ok. 5 minut - ja też potrzebowałam mniej wiecej tyle czasu ] . Odstawić pod przykryciem na 30 minut .

W tym czasie zrobić farsz : pieczarki obrać ze skórki , umyć i zetrzeć na grubej tarce . Cebulę pokroić w kosteczkę . Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę , następnie dodać utarte pieczarki i smażyć aż do odparowania soku . Doprawić solą i pieprzem . Przestudzić .

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części , z każdej części uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt . Na środku prostokąta [ na całej długości ] ułożyć farsz . Jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć . Zrolować do drugiego brzegu ciasta . Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka .

Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25 minut - do zrumienienia [ u mnie piekły się na termoobiegu w 165 C przez jakieś 30 minut ] .

Na tę porcję ciasta przygotowałam trochę za mało farszu , więc kilka pasztecików zrobiłam z innym nadzieniem : wymieszałam trochę mielonego sera [ takiego do sernika ] , pokrojonej w kostkę szynki i posiekanych czarnych oliwek , doprawiłam solą , sproszkowanym czosnkiem i oregano - i wyszły mi paszteciki śródziemnomorskie ;)

Zdjęcie - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barszcz czerwony, czysty na wędzonce

Barszcz czerwony, czysty na wę…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Śledzie korzenne z pomidorami

Śledzie korzenne z pomidorami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz czerwony
1

Barszcz czerwony

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Chleb na zakwasie z dynią i figami. World Bread Day 2017!

Chleb na zakwasie z dynią i fi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy

Kawa z whisky. Sernik
1

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze