Drożdżowe kwiatuszki

Drożdżowe kwiatuszki

Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie wytrawne kwiatuszki w sumie są już na blogu [tutaj i tutaj], ale teraz robiłam je z innego ciasta i dodatkowo niektóre posypałam sezamem i ciut makiem.Ciasto drożdżowe zrobiłam z przepisu znalezionego tutaj i zrobiłam z połowy porcji, zrobiłam także kilka rogalików.

  • 800 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 7 g drożdży instant[ 20 g świeżych]
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła

dodatkowo

  • ser żółty i dowolna wędlina w plasterkach o okrągłym kształcie dopasowanym do wielkości np.szklanki lub kubka
  • sezam , mak
  • białko do posmarowania


Drożdże rozrobić w wodzie, dodać mąkę, sól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Drożdżowe kwiatuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów