Drożdżowe ciasto marchewkowe
Ta marchewkowa "drożdżówka" jest na prawdę wyjątkowa! Świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany czy lodów :) Ale następnym razem na pewno upieczemy je z jakimś dodatkiem... owoce, krem, twarożek..? Co polecacie?
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę, następnie wlej pozostałe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę oraz stopniowo przesianą mąkę i cynamon. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez ok. 5 min. Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.