Drożdżowe ciasto marchewkowe

Drożdżowe ciasto marchewkowe

Ta marchewkowa "drożdżówka" jest na prawdę wyjątkowa! Świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany czy lodów :) Ale następnym razem na pewno upieczemy je z jakimś dodatkiem... owoce, krem, twarożek..? Co polecacie?

Zdjęcie - Drożdżowe ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę, następnie wlej pozostałe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę oraz stopniowo przesianą mąkę i cynamon. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez ok. 5 min. Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów