Drożdżowa strucla z jagodami.
Na straganach pojawiły się jagody i choć ich cena nie jest zbyt niska, a miarki sprzedawców wydają się być z roku na rok coraz mniejsze, nie sposób nie kupić choć słoiczka. Tym bardziej, że sezon na nie nie trwa wiecznie, a moje dziewczynki nie mogą się im oprzeć. Nie zważają na to, że ich buzie i dłonie robią się całe fioletowe. Każda czarna kulka jest niemal na wagę złota.
Mnie również to nie przeszkadzało gdy byłam dzieckiem. Ba, nawet bawiło mnie to, w jaki sposób barwią wszystko, z czym mają bezpośredni kontakt. Dziś trzy razy zastanowię się, czy przypadkiem za chwilę nie będzie mi potrzebny nienaganny i wyjściowy wygląd…
Jak dobrze byłoby znów być dzieckiem i móc bez namysłu ulegać takim pysznym pokusom…
W sezonie jagodowym muszą pojawić się na stole choć raz tradycyjne pierogi, ale nie może zabraknąć też wypieków z nimi. Czasami są to pyszne jagodzianki obficie oblane lukrem, czasami tarta, a a innym razem babeczki. Tym razem zdecydowałam się na drożdżową struclę, którą upiekłam w największej keksówce, jaką miałam pod ręką. Udała się wyśmienicie! Wspaniale wyrosła wysoko ponad brzeg formy, była pulchna jak nigdy dotąd (wiem, ostatnim razem też tak mówiłam, ale widocznie podnoszę poprzeczkę), lekka niczym piórko i pyszna jak u babci. Nawet po trzech dniach – tak, został kawałek, bo strucla wyszła naprawdę sporych rozmiarów – była pyszna i mięciutka. Pokuszę się o stwierdzenie, że to ciasto drożdżowe jest tym idealnym, a z jagodami smakowało wspaniale.
Musicie wypróbować ten przepis!
Chyba nie ma nic lepszego od porządnej kromki takiej drożdżówki.
Składniki:
(na keksówkę o długości 30cm)
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- opakowanie suchych drożdży 8g
- 3/4 szklanki* letniego mleka
- 1/2 szklanki* cukru aromatyzowanego wanilią (lub zwykłego)
- 4 jajka
- 80g masła
- 3 łyżki (45ml) oleju rzepakowego
- szczypta soli
- około 1/2l świeżych jagód
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiewam do dużej miski. Dzięki temu ciasto jest dużo lżejsze i pulchne. Warto nie omijać tego etapu.
- Dodaję drożdże i mieszam.
- W garnku rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia.
- Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijam z cukrem na jasną masę.
- Do miski z przesianą mąką dodaję pianę z białek i żółtek i letnie mleko i wyrabiam ręką aż składniki dokładnie się połączą.
- Na koniec dodaję roztopione masło i olej rzepakowy i dokładnie wyrabiam dość luźne ciasto aż będzie gładkie, a cały tłuszcz się dobrze wchłonie.
- Wyrobione ciasto przykrywam luźno folią spożywczą (lub czystą ściereczką) i odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie myję i osuszam owoce oraz przygotowuję kruszonkę.
- Kruszonkę przygotowuję jak zwykle. Rozpuszczam masło i lekko studzę. Dodaję mąkę i cukier puder i rozcierając składniki palcami wyrabiam kruszące się ciasto. Wstawiam do lodówki, a jeśli nie zużyję całości, zamrażam okruchy, a następnie wysypuję bezpośrednio na ciasto w razie potrzeby.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę silikonową. Jeśli takiej nie mamy, polecam wyłożyć ciasto na skropiony olejem płat folii spożywczej lub pergamin. Ciasto jest dość luźne i może sprawiać problemy podczas przenoszenia do formy.
- Dłonią rozciągam ciasto na kwadrat o długości boku dłuższego boku keksówki. Na ciasto wykładam jagody pozostawiając po bokach po 1-2cm wolnej przestrzeni, by swobodnie móc zlepić ciasto. Zwijam ciasto jak roladę i zlepiam krawędzi. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem formy. Ciasto smaruję rozmąconym jajkiem i obficie obsypuję kruszonką. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
- Struclę wkładam do zimnego piekarnika, a następnie piekę 45 minut w 170-180°C.
- Po upieczeniu wyjmuję z formy i papieru, by nie zaparowało i studzę na kratce.
Smacznego!
* używam szklanki o pojemności 250ml, łyżki 15ml i łyżeczki 5ml