Drobiowe kotlety mielone
Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać, wieczorem poprzedniego dnia wyciagam gotowe mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub z indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki wody
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
W misce umieścić mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, i pieprz. Wymieszać, dodać wodę i majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony kilka minut.
Smacznego:)