Drobiowe gniazda z jajkami
składniki:
4 piersi drobiowe
4 jajka
1/2 bułki
1 cebula
sól
pieprz
olej
dodatkowo na panierkę:
1 jajko
bułka tarta
Jajka ugotować na twardo. Piersi kurczaka pokroić w duże kawałki a następnie zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i wraz z cebulą zmielić. Farsz doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Uformować 4 placki. Na każdy placek włożyć 1 jajko a następnie przykryć warstwą mięsa. Zlepić, by powstała kula.Tak przygotowane mięso, maczać w rozbitym jajku i obtaczać w tartej bułce. Piec na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Pod koniec pieczenia dodać odrobinę wody i przykryć pokrywką. Przez chwilę dusić na wolnym ogniu.
Gniazda można podawać na ciepło i zimno. Efektownie wygladają, gdy przed podaniem przekroimy je na połówki lub pokroimy w plastry.
mała ściągawka, bo nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam:)