Drinki z rumem
Jakiś czas temu podawałam kilka przepisów na drinki z ginem, teraz nadszedł czas na drinki z rumem, które ostatnio wypróbowujemy. Ogólnie rzecz biorąc, nie są to nasze ulubione drinki - zdecydowanie bardziej odpowiada nam gin jako baza, ewentualnie whisky, ale jest wśród tych przepisów kilka naprawdę fajnych.
Na początek trzeba zaopatrzyć się w dobry rum. W niektórych przepisach rum jest biały, a w innych brązowy. Warto wiedzieć, że rum jest produktem fermentacji melasy pozostałej po produkcji cukru z trzciny cukrowej. Rum po destylacji jest zawsze bezbarwny. Biały rum pozostaje taki, pomimo leżakowania w jesionowych beczkach, natomiast brązowy rum leżakuje dłużej, w beczkach z ciemnego drewna, więc nabiera w nich ciemniejszego koloru. Biały rum jest nieco słabszy i łagodniejszy w smaku od brązowego, nie nadaje się jednak do ciepłych napojów, ponieważ jego aromat szybciej się ulatnia.
(wg książki "Leksykon 1444 napojów mieszanych").
Co więc należy zgromadzić? Dobry rum (np. Bacardi) biały i (lub) brązowy, sok pomarańczowy, sok cytrynowy, syrop cukrowy, grenadinę, sok z lemonki (można kupić butelkowany w niektórych sklepach), wodę gazowaną, lód. Oprócz tego, przydadzą się świeże cytryny, lemonki, gin i czerwony wermut.
Zacznijmy od klasyki, czyli:
Daiquiri
30 ml białego rumu
20 ml soku z lemonki
10 ml syropu cukrowego
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze i podawaj w kieliszku koktajlowym.
Rum gimlet
40 ml brązowego rumu
20 ml soku z lemonki
1/4 lemonki
Obydwa składniki i kostki lodu zmieszaj w szklance typu tumbler. Wyciśnij bezpośrednio do szklanki sok z lemonki i włóż wyciśnięty kawałek do napoju.
Mojito
listki mięty
20 ml soku z lemonki lub cytryny
10 l syropu cukrowego
40 ml białego rumu
woda gazowana
W szklance do long drinków rozgnieć listki mięty. Wlej sok i syrop, zamieszaj.
Dosyp kruszony lód, wlej rum i ponownie zamieszaj. Dolej nieco wody gazowanej i udekoruj gałązką mięty.
Rum collins
40 ml brązowego rumu
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
woda gazowana do uzupełnienia
Rum, sok i syrop wraz z kostkami lodu zamieszaj w szklance, uzupełnij wodą sodową.
Caipirissima
Ten drink zapadł w pamięć mojemu mężowi, gdyż pił go pierwszy raz na Copacabanie.
1 lemonka
1 mała łyżeczka brązowego cukru
50 ml rumu (białego lub brązowego)
Lemonkę rozkrój na cztery części, wrzuć do szklanki i rozgnieć. Dodaj cukier, trochę lodu i zalej rumem. Smak lemonki powinien dominować nad rumem, więc można ewentualnie dolać trochę soku.
Planter's Coctail
50 ml brązowego rumu
30 ml soku pomarańczowego
20 ml soku cytrynowego
Wszystkie składniki oraz kostki lodu wymieszaj w shakerze i przelej do niskiej szklanki.
Robson
30 ml brązowego lub białego rumu
15 ml grenadiny
15 ml soku pomarańczowego
15 ml soku cytrynowego
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszaj w shakerze i przelej do kieliszka koktajlowego.
Pikaki
40 ml brązowego rumu
10 ml grenadiny
30 ml soku pomarańczowego
20 ml soku cytrynowego
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszaj w shakerze i przelej do szklanki typu tumbler.
Carib
To jest bardzo ciekawe połączenie rumu z ginem.
30 ml brązowego rumu
30 ml ginu
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
Wszystkie składniki i kostki lodu wymieszaj w shakerze, podawaj w kieliszku koktajlowym.
Figleave
To z kolei połączenie rumu z wermutem, dość mocne, ale o ciekawym, lekko
śliwkowym smaku.
40 ml białego rumu
30 ml czerwonego wermutu
20 ml soku z lemonki
Wszystkie składniki wlej do szklanki typu tumbler, dodaj lód i zamieszaj.
Banana Cow
Na koniec, coś dla wielbicieli słodkości.
60 ml brązowego cukru
30 ml syropu cukrowego
100 ml mleka
pół drobno pokrojonego banana
Wszystkie składniki wraz z lodem zmiksuj w blendzerze i przelej do dużej szklanki.