Draniki z maczanką
Ta nieco tajemnicza nazwa znaczy tyle, co pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z równie smacznym gulaszem wieprzowym z wędzoną nutą. To jedno z tych dań, na myśl o których robi się cieplej na duszy. Na zakończenie zimy warto jeszcze wypróbować ten przepis, pochodzący wprost zza wschodniej granicy. Draniki z maczanką to proste danie, należy do tych raczej codziennych i niezbyt wykwintnych. Takie dania mają to do siebie, że chociaż nie zachwycają finezyjnym wyglądem, smakują wspaniale i to właśnie takie dania budzą najwięcej wspomnień z dzieciństwa.
Składniki:(ok 4 porcji)
- 500g wieprzowiny (mięsa żeberek, karkówki lub łopatki bez kości),
- 200g cebuli,
- 200g pikantnej wędzonej kiełbasy,
- 20g mąki pszennej,
- 100g kwaśnej śmietany 18%,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka oliwy lub smalcu,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- liść laurowy
- 1kg ziemniaków,
- 100g cebuli,
- 20g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- olej do smażenia (ok. 125ml)
Przygotowanie krok po kroku:
- Mięso pokrój na niewielkie kawałki, a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
- Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Po 2-3 minutach całość oprósz mąką i jeszcze chwilę przesmażaj.
- Gulasz podlej wodą lub bulionem w taki sposób, by mięso było prawie zanurzone w płynie. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś pod przykryciem do miękkości, uzupełniając płyn w razie konieczności.
- Na 20 minut przed końcem duszenia pokrój w kostkę kiełbasę i podsmaż ją na patelni na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i dodaj do gulaszu.
- Gdy mięso jest miękkie, zahartuj śmietanę w niewielkiej ilości gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Na koniec posyp całość natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw.
- Przygotowujemy draniki (placki ziemniaczane): cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odsącz wytrącony płyn. Dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wymieszaj łyżką i smaż na rozgrzanym oleju niewielkie placki ziemniaczane, z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj draniki z maczanką.
Smacznego!