Dorsz w occie z cebulką

Dorsz w occie z cebulką

                           Pozostając w rybnym temacie, dziś przepis na rybę w occie, który dostałam od mamy. Zawsze bardzo smakuje mi przygotowana w ten sposób ryba, a co jeszcze ważniejsze bardzo chętnie zjada ją także mój synek. Zrobiłam zatem na święta dorsza w occie. Pyszna rybka, polecam!

Zdjęcie - Dorsz w occie z cebulką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 kg filetów z dorsza

*8 małych cebul

*gorczyca

*ziele angielskie

*liść laurowy

*8 szklanek wody

*1 szklanka octu

*6 łyżek cukru

*1 łyżka soli

*olej do smażenia ryby

 

Wykonanie:
Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Ostudzić.

Zalewę odcedzić od cebuli i przypraw, które pozostawić w miseczce (będą potrzebne). W naczyniu układać część ryb, na to część przypraw z cebulą i zalać 1 częścią wody. Czynności powtarzać. Ja zamykam ryby w ten sposób w słoiku, wyszły mi trzy słoiki. Wkładam do lodówki, a potem wyjmuję ze słoika na półmisek i podaję.
Smacznego :)

Zdjęcie - Dorsz w occie z cebulką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów