Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku
Zdjęcie - Dorsz po haitańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie wiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod "takim tytułem"znalazłam na kartce z kalenderza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie!

Zdjęcie - Dorsz po haitańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkladniki:
75 dkg fileta z dorsza
1-2 cytryny
2 cebule
3 strąki zielonej papryki
40 g masła
kawałek imbiru
płatki chili
sól, pieprz

Wykonanie:
  • filety marynować w soku z cytryn 4 godziny
  • przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut
  • rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła
  • dorsza układać na półmisku na przesmażonej papryce z cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i chili
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Dorsz po haitańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów