Dorada pieczona z masłem kolendrowym
To jest cudowny obiad. Kto kocha ryby, a w szczególności doradę to będzie zachwycony. Świeża ryba, świeże zioła i białe wino – obiad gotowy. Takie pyszności jadłam w Albanii, wy z pewnością również w innych śródziemnomorskich krajach. Powspominajmy te wyśmienite smaki. Smacznego!
Dorada pieczona z masłem kolendrowym składniki:- 2 dorady
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól
- plastry cytryny
masło:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka siekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
przygotowanie:
Oczyszczone dorady nacinam po bokach, solę ze wszystkich stron (do brzucha też) i posypuję rozmarynem (odkładam do lodówki na 2-3 godziny, ale niekoniecznie)
Piekarnik nagrzewam do 220oC (lub rozpalam grilla).
Na blachę układam papier do pieczenia, na to ryby i wstawiam do piekarnika na 20 minut. Na ostatnie 3-4 minuty włączam funkcję grilla (silnie dopiekam rybę z góry).
Dorada z grilla: w odpowiednich formach do pieczenia ryb piekę po 7-8 minut z każdej strony.
Masło: wszystkie składniki dokładnie mieszam, schładzam w lodówce przez 15-20 minut.
Rybę podaję z masłem i cytryną.