Dorada na leśnych grzybach
W podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super”, która już jest dostępna w tej sieci sklepów.Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz w kasie:).
Wertując książkę, trafiłam na przepis, który w 100% spełnia moje wymagania smakowe „Sum na leśnych grzybach” by Dorota Wellman. W związku z tym, że miałam pod ręką doradę, stwierdziłam, że też się pięknie wkomponuje i takim też sposobem powstało przepyszne danie. Filety dorady wstępnie obsmażone, a następnie podpieczone w sosie z leśnymi grzybami i podane posypane pietruszką tworzą doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny. Wbrew pozorom danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam!
Scroll down for recipe in English
Dorada na leśnych grzybach
(4 porcje)
Składniki na sos grzybowy:
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 250 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych, rozmrożonych i odsączonych z wody
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 30-36%
- sól, pieprz
- posiekana pietruszka do podania
Składniki na rybę:
- 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj aż odparuje po czym wlej śmietankę i gotuj aż sos lekko zgestnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorady dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Przełóż je na sos w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Sea bream with wild mushrooms
(4 servings)
Ingredients for the mushroom sauce:
- 1 tablespoon butter
- 2 shallots, finely chopped
- 1 clove garlic, finely chopped
- 250 g wild mushrooms, fresh or frozen, thawed and drained of water
- 100ml white wine
- 200 ml of double cream
- salt and pepper
- chopped parsley to serve
Ingredients for the fish:
- 600 g fillets of sea bream, washed and pat dry with paper towels
- salt and pepper
- 2 tablespoons flour
- oil for cooking
Preparation:
- Heat the medium pan over medium heat, add butter and add onions along with the garlic and cook until translucent. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Pour in the wine, cook until evaporate, add the cream and cook until slightly thickened. Season with salt and pepper and transfer into a casserole dish.
- Cut sea bream into smaller pieces, season with salt and pepper and dredge in flour. Cook in hot oil until golden brownand placeover the mushroom sauce.
- Place in the preheated to 200 oC oven and bake for 15 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!