Domowy sos BBQ- najlepszy!
Jestem wielką fanką przeróżnych sosów i tego typu dodatków do mięs, na przykład. Tym lepiej naturalnie, jeśli są domowej produkcji. Z ketchupem już próbowałam, przyszedł czas na sos BBQ. Muszę przyznać, że smakował mi bardziej niż wspomniany sos pomidorowy.
Łączy w sobie smaki, które bardzo lubię. To taka słodko-pikantna mieszanka, dziś jadłam ją nawet na śniadanie. Słowo!
Składniki
- oliwa - 1 łyżka
- cebula - 1 szt
- czosnek - 3 ząbki
- sól - 1/2 łyżeczki
- chili - 1/2 łyżeczki
- kolendra - 1/2 łyżeczki, mielona
- rozmaryn - 1/4 łyżeczki, suszony
- pulpa pomidorowa - 750 ml
- melasa - 1/3 szklanki
- ocet winny - 1/3 szklanki
- brązowy cukier - 2 łyżki
- musztarda - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek zmiksuj lub bardzo drobno posiekaj. Zeszklij na oliwie, podgrzewając kilka minut na wolnym ogniu. Dodaj resztę składników (oprócz musztardy). Gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos uzyska dośc gładką konsystencję i zgęstnieje, lekko go ostudź i sprawdź jego smak- ewentualne dopraw. Przełóż do czystego słoika, możesz sos zapasteryzować- wtedy będzie można przechowywać go w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy.