Domowy marcepan w 2 minuty :)
Marcepan nieodmiennie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Pachnący migdałami, miękki słodki. Zrobienie marcepanu w domu to kwestia dosłownie kilku minut i … kilku składników.
Zwróćcie uwagę, jakich migdałów używacie do jego przygotowania. Powinny być mielone jak najdrobniej, do tego bez skórek. Dzięki temu otrzymamy idealnie jasny marcepan.
Druga kwestia- dodatki. Użyłam do marcepanu masła, jeśli jednak zastąpicie go olejem kokosowym, otrzymacie wegańską wersję domowego marcepanu.
Gotowy marcepan oblejcie warstwą roztopionej czekolady: białej lub gorzkiej, do wyboru.
Składniki:- migdały mielone - 2 szklanki
- syrop klonowy - ok. 4 łyżki
- masło/olej kokosowy - 1 łyżka
- naturalna esencja migdałowa - kilka kropli, opcjonalnie
- czekolada - do pokrycia wierzchu
Migdały przełóż do miseczki, dodaj miękkie masło/olej kokosowy i stopniowo dolewaj syrop klonowy, aż masa zacznie się kleić. Jeśli chcesz dodać marcepanowi więcej aromatu, dodaj kilka kropli esencji zapachowej. Masę przełóż do małej (ok. 10×15 cm) foremki wyłożone folią spożywczą lub dłońmi nadaj masie kształt „batonika”. Owiń w folię spożywczą iwstaw na godzinę do lodówki. Ozdób polewą z roztopionej czekolady.