Domowy marcepan w 2 minuty :)

Domowy marcepan w 2 minuty :)

Marcepan nieodmiennie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Pachnący migdałami, miękki słodki. Zrobienie marcepanu w domu to kwestia dosłownie kilku minut i … kilku składników.

Zdjęcie - Domowy marcepan w 2 minuty :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwróćcie uwagę, jakich migdałów używacie do jego przygotowania. Powinny być mielone jak najdrobniej, do tego bez skórek. Dzięki temu otrzymamy idealnie jasny marcepan.

Druga kwestia- dodatki. Użyłam do marcepanu masła, jeśli jednak zastąpicie go olejem kokosowym, otrzymacie wegańską wersję domowego marcepanu.

Gotowy marcepan oblejcie warstwą roztopionej czekolady: białej lub gorzkiej, do wyboru.

Zdjęcie - Domowy marcepan w 2 minuty :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • migdały mielone - 2 szklanki
  • syrop klonowy - ok. 4 łyżki
  • masło/olej kokosowy - 1 łyżka
  • naturalna esencja migdałowa - kilka kropli, opcjonalnie
  • czekolada - do pokrycia wierzchu
Przygotowanie:

Migdały przełóż do miseczki, dodaj miękkie masło/olej kokosowy i stopniowo dolewaj syrop klonowy, aż masa zacznie się kleić. Jeśli chcesz dodać marcepanowi więcej aromatu, dodaj kilka kropli esencji zapachowej. Masę przełóż do małej (ok. 10×15 cm) foremki wyłożone folią spożywczą lub dłońmi nadaj masie kształt „batonika”. Owiń w folię spożywczą iwstaw na godzinę do lodówki. Ozdób polewą z roztopionej czekolady.

Kategorie przepisów