Domowy makaron orkiszowy
Makaron zrobiłam spontanicznie. Ugotowałam klasyczną zupę pomidorową. Była tak dobra, że pomyślałam, że tylko taki domowy, ręcznie krojony makaron będzie dla niej odpowiedni.
Makaron wyszedł mięciutki, a w domu każdemu smakował.
A z czym Ty zjesz swój makaron?
2 szklanki mąki orkiszowej użyłam (Bio Planet)
duże jajo
150 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
mąka orkiszowa do podsypywania
2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania makaronu
Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto i zostawić do przeschnięcia.
Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać sól do wrzącej wody. Wrzucić makaron, zamieszać i gotować 2-3 minuty po wypłynięciu. Ugotowany odcedzić na durszlaku, a następnie zahartować zimną wodą. Odsączyć na durszlaku.