Domowy kisiel truskawkowy
To zdecydowanie pyszny i zdrowy, domowy deser. Pełen owoców i smaku lata. Nie jest to klasyczny kisiel, nie gotowałam go bowiem na samym soku, ale zmiksowałam całe truskawki.
Porcje podałam ze wszystkim, co dojrzewa teraz na krzaczkach i drzewach. Istna eksplozja smaków i zapachów!
Sugeruję, żebyście dodali do środka poziomki. W duecie z truskawkami są obłędnie dobre!
Proporcje na 2-3 porcje.
Domowy kisiel truskawkowy Składniki- truskawki - 200 g
- woda - 1/2 szklanki + 2 łyżki
- cukier - do smaku, ok. 2 łyżek
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- poziomki - 1/2 szklanki
- owoce jagodowe - do podania
Truskawki zmiksuj z wodą, wlej do garnuszka. Dodaj cukier, podgrzewaj do zagotowania.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do gotujących się owoców, dokładnie rozmieszaj. Po 2 minutach wyłącz ogień. Ewentualnie dopraw dodatkowym cukrem.
Poziomki włóż do szklaneczek, zalej kisielem. Podawaj ciepły lub schłodzony z owocami leśnymi.