Domowy kisiel truskawkowy
            
To zdecydowanie pyszny i zdrowy, domowy deser. Pełen owoców i smaku lata. Nie jest to klasyczny kisiel, nie gotowałam go bowiem na samym soku, ale zmiksowałam całe truskawki.

Porcje podałam ze wszystkim, co dojrzewa teraz na krzaczkach i drzewach. Istna eksplozja smaków i zapachów!

Sugeruję, żebyście dodali do środka poziomki. W duecie z truskawkami są obłędnie dobre!

Proporcje na 2-3 porcje.
     
         
            Domowy kisiel truskawkowy
            
Składniki- truskawki - 200 g
 - woda - 1/2 szklanki + 2 łyżki
 - cukier - do smaku, ok. 2 łyżek
 - mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
 - poziomki - 1/2 szklanki
 - owoce jagodowe - do podania
 
Truskawki zmiksuj z wodą, wlej do garnuszka. Dodaj cukier, podgrzewaj do zagotowania.
Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do gotujących się owoców, dokładnie rozmieszaj. Po 2 minutach wyłącz ogień. Ewentualnie dopraw dodatkowym cukrem.
Poziomki włóż do szklaneczek, zalej kisielem. Podawaj ciepły lub schłodzony z owocami leśnymi.