Domowy chleb tostowy
Domowy chleb tostowy
Domowy chleb tostowy przygotowałam według przepisu Jeffreya Hamelmana. To klasyczny przepis, dobry do rozpoczęcia przygody z domowym pieczeniem chleba. Wyróżnia się prostotą składników i metodą przygotowania, co czyni go świetnym wyborem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba.
Składniki na domowy chleb tostowy:
Składniki potrzebne do przygotowania domowego chleba tostowego to mieszanka dwóch rodzajów mąki pszennej:
- typ 750, która jest nieco cięższa i daje chlebowi lepszą strukturę
- typ 500, która jest lżejsza i sprawia, że chleb jest bardziej puszysty.
Kolejny składnik to woda niezbędna do połączenia składników, a drożdże instant są łatwe w użyciu i szybko działają, co skraca czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta. Masło dodaje chlebowi delikatności i smaku, cukier pomaga w aktywacji drożdży i dodaje lekko słodkiego posmaku, a sól jest kluczowa do zbalansowania smaku.
Przygotowanie chleba na tosty:
Proces przygotowania jest stosunkowo prosty. Najpierw mieszamy wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto wyrosta, aż podwoi swoją objętość, co pozwala na rozwinięcie struktury i smaku. Następnie formujemy ciasto i umieszczamy je w formie do pieczenia, gdzie ponownie pozwalamy mu wyrosnąć, zanim trafi do piekarnika.
Domowy chleb tostowy (wg Hamelmana) to idealny przepis na codzienny, domowy chleb. Jego prostota i klasyczny smak z pewnością zadowolą każdego, kto spróbuje go upiec. W razie wątpliwości chętnie pomogę – napiszcie w komentarzu, co wymaga wyjaśnienia. Albo po prostu pochwalcie się, jak smakował Wasz domowy chleb tostowy. Bardzo lubię czytać Wasze opinie i komentarze o Smakowitym Chlebie 🙂
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem drożdżowego chleba tostowego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby:
Prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Czas całkowity: 3 godz.
Czas wyrastania: 2 godz.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na domowy chleb tosty dla foremki 10 x 30 cm :
- drożdże suszone instant - 7 g
- woda - 300 ml
- cukier - 5 g
- masło - 10 g
- sól - 7 g
- mąka pszenna chlebowa typ 750 - 225 g
- mąka pszenna typ 500 - 225 g
Potrzebne narzędzia:
- misa na ciasto chlebowe
- waga kuchenna
- ściereczka
- forma "keksówka" do pieczenia
Przepis na domowy chleb tostowy:
1. Obie mąki pszenne: typ 500 i typ 750 mieszamy. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże suszone instant i miękkie masło. Stopniowo dolewamy wodę.
2. Energicznie wyrabiamy ciasto na domowy chleb tostowy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie powinno kleić się do dłoni, jednak musi być plastyczne i niezbyt suche.
3. Dobrze wyrobione ciasto na domowy chleb tostowy przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz., do podwojenia objętości. W połowie czasu można złożyć ciasto jak kopertę. Poprawi to strukturę i kształt bochenka.
4. Formę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godz. lub do momentu, aż chleb zacznie sięgać brzegów formy.
5. Domowy chleb tostowy pieczemy przez ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 80 stopni C.