Domowe rurki z kremem
Rurki to niezwykle wdzięczne ciasteczka, które szczególnie upodobały sobie moje dzieci. Za każdym razem znika jedna za drugą, w zupełnie niewyjaśnionych okolicznościach i tylko osypane kryształki cukru świadczą o tym, jakie były pyszne. Ciasto na nie to jedno z najprostszych ciast kruchych, świetnie zachowuje kształt po upieczeniu, nie kruszy się i nie wilgotnieje. Z powodzeniem można upiec je do 2-3 dni wcześniej i przechować do chwili wypełnienia kremem w szczelnym pojemniku. Jeśli chodzi o krem, to tu panuje w pewnym stopniu dowolność. Sprawdzą się tu kremy, które dobrze zachowują kształt i nie rozpływają się zbyt szybko. Może być to krem karpatkowy, bezowy lub bita śmietana. Ja najbardziej lubię dodawać krem na bazie bitej śmietany i serka waniliowego – jest równie pyszny jak śmietana, ale zdecydowanie lżejszy i lepiej zachowuje formę.
Składniki:
(około 36 sztuk)
- 125g masła
- 125g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 250g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru do obsypania rurek
- 350g śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo: stożki metalowe/ foremki do pieczenia rurek
Przygotowanie krok po kroku:
- Z mąki, masła, soli oraz śmietany zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 2 godziny lub na noc.
- Bezpośrednio przed pieczeniem, natłuść dokładnie foremki masłem.
- Ciasto rozwałkuj cienko na prostokąt. Ostrym nożem wycinaj paski o szerokości około 1-2cm.
- Każdy pasek nawijaj wokół foremki zaczynając od węższego końca.
- Lekko zwilż rurki i obtocz każdą w cukrze.
- Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut lub do zarumienienia.
- Odstaw na kilka minut, a następnie usuń delikatnie foremki. Wyciągaj je nie przekręcając, rurki mogą się wówczas pokruszyć.
- Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru. Dodaj serek i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy krem przełóż do worka cukierniczego i wypełnij wystudzone rurki.
Smacznego!