Domowe mleko kokosowe
Moda na mleko kokosowe trwa. Niedawno przekonałam się o tym, że można je przygotować samodzielnie w domu i nie wymaga to wielkich nakładów pracy :)
Co ważniejsze, na składniki do przygotowania domowego mleka (wiórki i woda) stracimy dużo mniej pieniędzy niż w przypadku zakupu puszki gotowego mleka w sklepie. Opłaca się? Opłaca :) Bo smakiem nie odbiega od tego ze sklepowych półek.
Zachęcam i czekam na wasze opinie :) Jest pychaa.
Co potrzebujemy: (porcja na ok 1 litr mleka kokosowego)
1. Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc, a jeśli nam się nie śpieszy, to może odstać nawet dłużej. Odstawiamy do lodówki, bądź w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy). *Najlepiej zalać je w dużym garnku, aby nie trzeba było później przelewać :)
3. Blendujemy przez około 15 minut z małymi przerwami, aby blender nie odmówił nam posłuszeństwa.
4. Odsączamy mleko na sitku, bądź przez gazę.
Przechowujemy w lodówce. U mnie przetrwało 2 dni, później już go nie było, wiec nie podpowiem, jak długo jest w stanie wytrzymać :]
SMACZNEGO :)
Co potrzebujemy: (porcja na ok 1 litr mleka kokosowego)
- opakowanie wiórków kokosowych (300 g)
- 1 litr wody
1. Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na całą noc, a jeśli nam się nie śpieszy, to może odstać nawet dłużej. Odstawiamy do lodówki, bądź w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy). *Najlepiej zalać je w dużym garnku, aby nie trzeba było później przelewać :)
3. Blendujemy przez około 15 minut z małymi przerwami, aby blender nie odmówił nam posłuszeństwa.
4. Odsączamy mleko na sitku, bądź przez gazę.
Przechowujemy w lodówce. U mnie przetrwało 2 dni, później już go nie było, wiec nie podpowiem, jak długo jest w stanie wytrzymać :]
SMACZNEGO :)