Domowe masło orzechowe
Prawdziwe masło orzechowe, składające się w 100% z orzechów - to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio - 98% orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g masła to prawie 600 kcal), ale jedzone z umiarem to bardzo pożywny i wartościowy pokarm.
Co zdrowego znajdziesz w maśle z fistaszków?
Jest nie tylko smaczne, ale bogate w wartości odżywcze. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, kwas foliowy), choliny, witaminy E i składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi i żelaza. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i trawienny, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. To również bogate źródło
błonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli. Masło orzechowe to produkt tłusty, ale znajdujące się w nim tłuszcze to niemal w całości nienasycone tłuszcze z grupy omega 6.
Dobra wiadomość dla dbających o linię - tłuszcze zawarte w maśle orzechowym przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej, ponieważ masło to skarbnica kwasów oleinowych. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu.
I zła wiadomość, niestety masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów.
Składniki:
orzechy ziemne 400 g
1 łyżka oleju - opcjonalnie
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu - opcjonalnie
Wykoniamie:
- przed zmiksowaniem orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne.
- umieścić orzechy w kielichu blendera i zmiksować, jak długo zależy to mocy urządzenia. Moja machina miksowała 1-2 minuty, ale słyszałam nawet o 15 minutach. W miarę miksowania orzechy będą powoli zmieniać konsystencję, najpierw na mokry piasek i w miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłusta
- pamiętaj, że domowe masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać i po problemie. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku. Smacznego!
Dodatek oleju możesz całkowicie pominąć, chyba, że masz słabszy sprzęt, wówczs pomoże "ruszyć" masę.