Domowe masło orzechowe - idealne!
Uwielbiam masło orzechowe!
To jest jedna z tych rzeczy, które mogłabym jeść codziennie i jeszcze sobie dopisać w CV jako jedno z zainteresowań!
Ale nie mówię teraz o takich Nutellach, Snickersach i innych czekoladowych kremach, ale o takim prawdziwym maśle orzechowym!
Zjadam je na kanapki, dodaję do zupy dyniowej, do wegetariańskich burgerów a nawet dań inspirowanych kuchnią indyjską.
Zawsze smakuje rewelacyjnie i świetnie się komponuje!
Dziś mam dla Was przepis na to ulubione!
Koniecznie spróbujcie zrobić w domu takie masło orzechowe!
SKŁADNIKI:
* orzeszki ziemne – 500 g
* olej dobrej jakości – 5 łyżek
* sól – łyżeczka
* miód wielokwiatowy – 3-4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy, wrzucamy do malaksera.
Dodajemy sól, olej i miód a następnie miksujemy ok. 10 minut aż powstanie masa ( nie musi być idealnie gładka ).
Wkładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!