Domowe lody truskawkowe
Wiem, że miejsce w kuchennych szafkach się nie rozciąga i czasem trudno znaleźć w nich miejsce na kolejny sprzęt, ja się jednak poddałam i na fali tegorocznych upałów zaopatrzyłam w maszynę do lodów. I nie żałuję ani jednej wydanej na nią złotówki!
Ale do rzeczy. Przy pierwszym przygotowaniu lodów zerkałam do internetowych przepisów, przy drugim dałam już się ponieść wyobraźni i szalałam z dodatkami. Owoce to mój ulubiony składnik, ale solony karmel też daje radę! Zobaczycie, kilka prostych wskazówek, mniej więcej zachowane proporcje składników i będziecie mistrzami wyrobu domowych lodów!
Dzisiejsze lody przygotowałam z truskawek (drugi rzut w tym roku!). Zauważyłam, że warto w proporcjach zadbać o to, żeby owoców było więcej niż nabiału (w moim przypadku lekko kwaskowatego jogurtu greckiego i śmietanki). Takie lody mają intensywny, orzeźwiający smak, a zarazem kremową konsystencję. Według tych samych zasad domowe lody przygotować możecie z innych owoców, np. malin czy jagód.
Z proporcji uzyskacie ok. 12 kulek lodów.
Składniki:- truskawki - ok. 250- 300 g
- cukier - ok. 2 łyżki (w zalezności od smaku truskawek)
- jogurt grecki - 100 ml
- śmietanka kremówka - 50 ml
- słodzone mleko zagęszczone - 3 łyżki
Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być idealnie schłodzone.
Truskawki oczyść, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotuj ok. 10 minut, aż truskawki będą zupełnie miękkie. Odstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Truskawki wraz z sokiem włóż do wysokiego naczynia (same zmiksowane owoce powinny mieć ok. 300 ml objętości) , dodaj mleko zagęszczone, śmietankę i jogurt. Zmiksuj na gładki płyn.
Masę lodową przelej do pojemnika maszyny do przygotowywania lodów i miksuj w niej, aż masa stężeje i … zamieni w prawdziwe lody! :)