Domowe lody truskawkowe

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że miejsce w kuchennych szafkach się nie rozciąga i czasem trudno znaleźć w nich miejsce na kolejny sprzęt, ja się jednak poddałam i na fali tegorocznych upałów zaopatrzyłam w maszynę do lodów. I nie żałuję ani jednej wydanej na nią złotówki!

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ale do rzeczy. Przy pierwszym przygotowaniu lodów zerkałam do internetowych przepisów, przy drugim dałam już się ponieść wyobraźni i szalałam z dodatkami. Owoce to mój ulubiony składnik, ale solony karmel też daje radę! Zobaczycie, kilka prostych wskazówek, mniej więcej zachowane proporcje składników i będziecie mistrzami wyrobu domowych lodów!

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze lody przygotowałam z truskawek (drugi rzut w tym roku!). Zauważyłam, że warto w proporcjach zadbać o to, żeby owoców było więcej niż nabiału (w moim przypadku lekko kwaskowatego jogurtu greckiego i śmietanki). Takie lody mają intensywny, orzeźwiający smak, a zarazem kremową konsystencję. Według tych samych zasad domowe lody przygotować możecie z innych owoców, np. malin czy jagód.

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie ok. 12 kulek lodów.

Zdjęcie - Domowe lody truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • truskawki - ok. 250- 300 g
  • cukier - ok. 2 łyżki (w zalezności od smaku truskawek)
  • jogurt grecki - 100 ml
  • śmietanka kremówka - 50 ml
  • słodzone mleko zagęszczone - 3 łyżki
Przygotowanie:

Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być idealnie schłodzone.

Truskawki oczyść, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotuj ok. 10 minut, aż truskawki będą zupełnie miękkie. Odstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).

Truskawki wraz z sokiem  włóż do wysokiego naczynia (same zmiksowane owoce powinny mieć ok. 300 ml objętości) , dodaj mleko zagęszczone, śmietankę i jogurt. Zmiksuj na gładki płyn.

Masę lodową przelej do pojemnika maszyny do przygotowywania lodów i miksuj w niej, aż masa stężeje i … zamieni w prawdziwe lody! :)

Przepisy z tych kategorii

Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, low fodmap

Lody orzechowe - vege, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięta. Sałatka na sierpień!
2

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięt…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
2

Orzeźwiająca granita arbuzowo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Lody mango lassi

Lody mango lassi

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi…
1

Sernik na zimno z borówkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Sernik z ricottą i borówkową pianką
2

Sernik z ricottą i borówkową p…

Beti Beti
kruche babeczki

Kostka borówkowa
1

Kostka borówkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy krem - puszek
1

Jagodowy krem - puszek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kakaowa pianka z wiśniową frużeliną
2

Kakaowa pianka z wiśniową fruż…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście