Domowe lody kokosowe.

Domowe lody kokosowe.

Zastanawiałam się, czy maszyna do lodów nie będzie kolejnym gratem zastawiającym cenne miejsce w czeluściach szafki kuchennej, ale lody wychodzą z niej tak wspaniałe, że nie potrafię powstrzymać się przed przyrządzaniem kolejnych porcji. Tym bardziej, że moje córki zajadają się nimi bez opamiętania. Najlepiej smakują im w waflowych rożkach i kubeczkach. Właściwie to sama je lubię w takiej formie. Te dzisiejsze mają na tyle zwartą konsystencję, że tak właśnie je się je najwygodniej.

Jako kolejny smak wybrałam kokos. Zawsze je lubiłam i do dziś często wybierałam w lodziarniach na przemian z kawowymi. Zdarzało się jednak, że nie były takie, jak bym sobie tego życzyła.

Moje wyszły bajeczne. Trudno będzie teraz pobić ten smak. Kremowe, ale jednocześnie znacznie lżejsze niż te waniliowe, niezbyt słodkie, przez co bardzo orzeźwiające. Dzięki sporej ilości wiórków kokosowych sprawiają wrażenie niesamowicie puszystych. Najlepiej smakują podane z prażonymi płatkami kokosu, z grillowanym i karmelizowanym ananasem, a w wersji dla dorosłych z odrobiną likieru.  Wszystko to razem tworzy spójny egzotyczny letni deser. Jeszcze tylko leżak i bezludna wyspa i byłabym w raju…

Amatorom słodkich deserów radzę dodać do masy kokosowej nieco więcej cukru, ale nam smakują właśnie takie i myślę, że świetnie chłodzą i idealnie odzwierciedlają smak kokosa.

A ja, choć troszkę tęsknię już za zapachem domowego ciasta, obmyślam już następne smaki lodów…

Zdjęcie - Domowe lody kokosowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(porcja około 850ml)

  • puszka mleka kokosowego 400g
  • 200g/1 szklanka kremówki 30-36%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Od razu zdjąć z ognia i schłodzić.
  • Zimną masę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Schłodzoną masę przelać do maszynki do lodów i postępować według instrukcji.
  • Lody można przygotować również bez maszyny do lodów. Najlepiej wtedy dodać do schłodzonej masy łyżkę esencji waniliowej lub likieru kokosowego. Schłodzoną masę wlać do pojemnika i przez pierwsze 5 godzin mrożenia wyjmować co 30-40 minut i miksować, by rozbić tworzące się kryształy lodu.
  • Gotowe lody przełożyć do pojemnika i oprószyć prażonymi płatkami kokosu, a następnie domrozić w zamrażalniku.
  • Podawać z karmelizowanym ananasem lub likierem kokosowym.

Smacznego!

Moja rada: Lody po dłuższym mrożeniu są dość zwarte. By móc swobodnie formować z nich kulki należy przed podaniem przełożyć je na kilka minut na górną półkę lodówki.

Kategorie przepisów