Domowe hamburgery
Chyba każdy z nas w swoim życiu chociaż raz jadł hamburgera z ulicznej budki czy baru z szybkim jedzeniem. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz niezbyt zdrowe dodatki hamburger nie cieszy się dobrą opinią wśród dietetyków i osób dbających o linię. Dlatego też my postanowiłyśmy przygotować nieco "zdrowszą" jego wersję. Zamiast gotowej bułki nafaszerowanej różnymi dziwnymi dodatkami- upiekłyśmy je samodzielnie, również kotlety są domowej roboty, a warzywa prosto z przydomowego ogródka :)
Składniki na kotlety:
- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- niecała płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżeczka sosu chili ( opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 4 bułki (przepis tutaj)
- 4 plastry sera żółtego
- cebula
- pomidor
- sałata
- sos czosnkowy/majonez
- keczup
- musztarda
Przygotowanie:
Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz i chili.
Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte.
Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego.
Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby były chrupiące. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem.
Smacznego!