Domowe burgery z wołowiną

Domowe burgery z wołowiną
Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowe burgery z wołowiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na burgery:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • olej Kujawski 3 ziarna
na sos:
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • kilka kropel tabasco
dodatkowo:
  • 8 plasterków żółtego sera
  • 6 liści sałaty
  • 4 duże bułki
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
Przygotowanie

Składniki na sos dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.


Przygotować dodatki: bułki przekroić wzdłuż, pomidora i ogórki pokroić w plasterki, a cebulę w krążki.


Mięso zagnieść z musztardą, solą i pieprzem, po czym podzielić na 4 porcje i uformować okrągłe kotlety. Pamiętajmy, by były trochę szersze od bułki, w której je podamy, gdyż podczas smażenia lekko się skurczą. Burgery smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wysmarowanej małą ilością dobrej jakości oleju do smażenia, jakim jest Kujawski 3 ziarna. Smażyć na średnim ogniu po 2-2,5 min. z każdej strony – w zależności, jaki poziom wysmażenia lubimy.


W trakcie przygotowywania kotletów, na suchej patelni podpiec od środka przekrojone bułki.


Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki, sos, liście sałaty, plaster sera, wołowinę, drugi plaster sera, plaster pomidora, plasterki ogórka, krążki cebuli, wierzch bułki posmarowany od wewnątrz sosem. Burgery włożyć do piekarnika i podpiekać do momentu rozpuszczenia sera



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów