Domowe bajaderki
Mama nigdy nie chciała kupować nam bajaderek w cukierni… „Nigdy nie wiadomo z czego je zrobiono” – mówiła i podejrzewam, że zdania do dziś nie zmieniła. W zasadzie coś w tym jest, bo w końcu bajaderki to rewelacyjny recykling dla czerstwych i zupełnie nieudanych wypieków. Poza tym to absolutnie pyszny deser, który znajdzie swoje miejsce po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie. Ze swoim wilgotnym, gliniastym, czekoladowym wnętrzem, te maleństwa świetnie wpisują się w dzisiejsze trendy deserowe.
To dobry sposób na odświeżenie resztek domowych wypieków, których po świętach z pewnością w wielu domach nie brakuje. Bajaderki świetnie zachowują świeżość, można przechowywać je bez straty na jakości przez co najmniej tydzień w chłodnym miejscu. Ze swoją lekko alkoholową nutą świetnie sprawdzą się też jako słodka przekąska podczas karnawałowych imprez i prywatek. Proste do przygotowania, bezproblemowe, bez pieczenia i schładzania i przede wszystkim pyszne – lepsze niż z jakiejkolwiek cukierni. I co więcej… Dokładnie wiadomo, z czego je zrobiono. Bez niespodzianek.
Składniki:
(około 20-30 sztuk w zależności od wielkości)
- 450g ciast (biszkopt, drożdżowe, babki itp.) bez kremów i galaretek
- 100g herbatników
- 200g ciemnej czekolady lub 2/3 szklanki kremu czekoladowego
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynków
- 1/3 szklanki ciemnego rumu
- 100g masła
- 1/2 szklanki powideł
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko podgrzej z masłem i połamaną czekoladą do połączenia się składników. Odstaw do wystygnięcia.
- Rodzynki namocz w rumie.
- Ciasto pokrusz drobno. Herbatniki połam zostawiając nieco większe kawałki dla zachowania faktury bajaderek.
- Do masy czekoladowej dodaj powidła, namoczone rodzynki razem z pozostałym alkoholem, posiekane orzechy oraz okruchy ciast.
- Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej masy.
- Formuj kulki dowolnej wielkości i obtaczaj je od razu w wiórkach kokosowych (lub dowolnych orzechach)
- Podawaj od razu lub przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!