Domowe bajaderki

Domowe bajaderki
Mama nigdy nie chciała kupować nam bajaderek w cukierni… „Nigdy nie wiadomo z czego je zrobiono” – mówiła i podejrzewam, że zdania do dziś nie zmieniła. W zasadzie coś w tym jest, bo w końcu bajaderki to rewelacyjny recykling dla czerstwych i zupełnie nieudanych wypieków. Poza tym to absolutnie pyszny deser, który znajdzie swoje miejsce po świąteczno-sylwestrowym szaleństwie. Ze swoim wilgotnym, gliniastym, czekoladowym wnętrzem, te maleństwa świetnie wpisują się w dzisiejsze trendy deserowe.

To dobry sposób na odświeżenie resztek domowych wypieków,  których po świętach z pewnością w wielu domach nie brakuje.  Bajaderki świetnie zachowują świeżość, można przechowywać je bez straty na jakości przez co najmniej tydzień w chłodnym miejscu. Ze swoją lekko alkoholową nutą świetnie sprawdzą się też jako słodka przekąska podczas karnawałowych imprez i prywatek. Proste do przygotowania, bezproblemowe, bez pieczenia i schładzania i przede wszystkim pyszne – lepsze niż z jakiejkolwiek cukierni. I co więcej… Dokładnie wiadomo, z czego je zrobiono. Bez niespodzianek.

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(około 20-30 sztuk w zależności od wielkości)

  • 450g ciast (biszkopt, drożdżowe, babki itp.) bez kremów i galaretek
  • 100g herbatników
  • 200g ciemnej czekolady lub 2/3 szklanki kremu czekoladowego
  • 1/2 szklanki drobno  posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 1/3 szklanki ciemnego rumu
  • 100g masła
  • 1/2 szklanki powideł
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzej z masłem i połamaną czekoladą do połączenia się składników. Odstaw do wystygnięcia.
  • Rodzynki namocz w rumie.
  • Ciasto pokrusz drobno. Herbatniki połam zostawiając nieco większe kawałki dla zachowania faktury bajaderek.
  • Do masy czekoladowej dodaj powidła, namoczone rodzynki razem z pozostałym alkoholem, posiekane orzechy oraz okruchy ciast.
  • Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej masy.
  • Formuj kulki dowolnej wielkości i obtaczaj je od razu w wiórkach kokosowych (lub dowolnych orzechach)
  • Podawaj od razu lub przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego!

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe bajaderki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów