Domowa zupa grzybowa
Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia – ale jemy ją przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa to świetny pomysł na sycący i wartościowy obiad zawsze gdy mamy ochotę na coś ciepłego. Możemy ją przyrządzić na wiele sposobów – z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych. Grzybową zjemy z ziemniakami, makaronem lub łazankami. Nie ma dwóch takich samych grzybowych – każda będzie smakować inaczej. Grzybowa jest uwielbiana przez wszystkich domowników ponieważ kojarzy się z darami lasu. A te smakują najlepiej na świecie, są aromatyczne i bogate w dobry smak. Zupa z naszego przepisu będzie pyszna i posmakuje każdemu.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 225 kcal
Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia – ale jemy ją przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa.
Składniki:600 g grzybów świeżych lub mrożonych albo 7-10 dag suszonych
1 L bulionu (może być warzywny lub mięsny)
1 cebulę
4 ziemniaki
2 marchewki
3 ząbki czosnku
1 garść koperku
2 łyżki oleju
3 łyżki masła klarowanego
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżkę mąki pszennej
majeranek
sól i pieprz do smaku
- Postępujemy w zależności od użytych grzybów. Jeśli dysponujemy świeżymi to najpierw musimy je dokładnie przepłukać, odsączyć i oczyścić a potem pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku maślaków obieramy również kapelusze ze skórki. Gdy mamy grzyby mrożone, wówczas rozmrażamy, odlewamy glazurę i kroimy na mniejsze kawałki. W przypadku grzybków suszonych wkładamy je do miski i zalewamy pół litrem zimnej wody. Przykrywamy i odstawiamy do namoczenia na noc. Również możemy je pokroić.
- Nagrzewamy patelnię przy pomocy dwóch łyżek oleju i dwóch łyżek masła klarowanego.
- Dużą cebulę obieramy i siekamy, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, podsmażamy około pięciu minut po czym dodajemy czosnek. Wrzucamy też wszystkie grzybki. Całość podsmażamy przez dwadzieścia minut a następnie dodajemy świeży posiekany koperek i po łyżeczce soli i pieprzu. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
- Przygotowujemy zupę: do garnka wlewamy litr bulionu i zaczynamy gotować na małym ogniu. Obieramy i kroimy w drobną kostkę ziemniaczki i marchewki. Wrzucamy do zupy i gotujemy przez około kwadrans.
- Następnie wrzucamy do garnka podsmażone grzybki i pozostałe dodatki z patelni, dodajemy też łyżeczkę majeranku. Gotujemy jeszcze przez pięć minut.
- Zabielamy i zagęszczamy zupę: na używaną wcześniej patelnię wrzucamy łyżkę masła, dwie łyżki zupy z garnka i łyżkę mąki pszennej. Wolno podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając – do momentu aż mąka wymiesza się z masłem i zupą i zacznie się pienić. Wówczas wlewamy trzy łyżki śmietany 30%. Całość wlewamy do garnka z naszą zupą gotującą się na małym ogniu i gotujemy ją jeszcze przez dwie minuty.
- Smakujemy i sprawdzamy czy trzeba jeszcze dodać soli lub pieprzu. Zupa jest gotowa. Smacznego!
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoLike us on Facebook