Domowa zupa grzybowa

Domowa zupa grzybowa
Zdjęcie - Domowa zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia – ale jemy ją przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa to świetny pomysł na sycący i wartościowy obiad zawsze gdy mamy ochotę na coś ciepłego. Możemy ją przyrządzić na wiele sposobów – z grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych. Grzybową zjemy z ziemniakami, makaronem lub łazankami. Nie ma dwóch takich samych grzybowych – każda będzie smakować inaczej. Grzybowa jest uwielbiana przez wszystkich domowników ponieważ kojarzy się z darami lasu. A te smakują najlepiej na świecie, są aromatyczne i bogate w dobry smak. Zupa z naszego przepisu będzie pyszna i posmakuje każdemu.

Zdjęcie - Domowa zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Kalorie: 225 kcal

Zupa grzybowa kojarzy się przede wszystkim z Wigilią Świąt Bożego Narodzenia – ale jemy ją przecież nie tylko wtedy. Klasyczna grzybowa.

Składniki:
  • 600 g grzybów świeżych lub mrożonych albo 7-10 dag suszonych

  • 1 L bulionu (może być warzywny lub mięsny)

  • 1 cebulę

  • 4 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 garść koperku

  • 2 łyżki oleju

  • 3 łyżki masła klarowanego

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • 1 łyżkę mąki pszennej

  • majeranek

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
  • Postępujemy w zależności od użytych grzybów. Jeśli dysponujemy świeżymi to najpierw musimy je dokładnie przepłukać, odsączyć i oczyścić a potem pokroić na mniejsze kawałki. W przypadku maślaków obieramy również kapelusze ze skórki. Gdy mamy grzyby mrożone, wówczas rozmrażamy, odlewamy glazurę i kroimy na mniejsze kawałki. W przypadku grzybków suszonych wkładamy je do miski i zalewamy pół litrem zimnej wody. Przykrywamy i odstawiamy do namoczenia na noc. Również możemy je pokroić.
  • Nagrzewamy patelnię przy pomocy dwóch łyżek oleju i dwóch łyżek masła klarowanego.
  • Dużą cebulę obieramy i siekamy, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, podsmażamy około pięciu minut po czym dodajemy czosnek. Wrzucamy też wszystkie grzybki. Całość podsmażamy przez dwadzieścia minut a następnie dodajemy świeży posiekany koperek i po łyżeczce soli i pieprzu. Całość mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
  • Przygotowujemy zupę: do garnka wlewamy litr bulionu i zaczynamy gotować na małym ogniu. Obieramy i kroimy w drobną kostkę ziemniaczki i marchewki. Wrzucamy do zupy i gotujemy przez około kwadrans.
  • Następnie wrzucamy do garnka podsmażone grzybki i pozostałe dodatki z patelni, dodajemy też łyżeczkę majeranku. Gotujemy jeszcze przez pięć minut.
  • Zabielamy i zagęszczamy zupę: na używaną wcześniej patelnię wrzucamy łyżkę masła, dwie łyżki zupy z garnka i łyżkę mąki pszennej. Wolno podsmażamy na małym ogniu cały czas mieszając – do momentu aż mąka wymiesza się z masłem i zupą i zacznie się pienić. Wówczas wlewamy trzy łyżki śmietany 30%. Całość wlewamy do garnka z naszą zupą gotującą się na małym ogniu i gotujemy ją jeszcze przez dwie minuty.
  • Smakujemy i sprawdzamy czy trzeba jeszcze dodać soli lub pieprzu. Zupa jest gotowa. Smacznego!


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Like us on Facebook

Kategorie przepisów