Domowa przyprawa piernikowa
Pierwszy raz zrobiłam własną przyprawę piernikową i jestem nią zachwycona. Pachnie intensywnie, jest super! Wypieki z nią na pewno również będą pachnące i smaczne. Właśnie rozpoczynamy VI Festiwal Pierniczków, który mam zaszczyt prowadzić i tą przyprawą - wstępem do wszelkich piernikowych wypieków chciałabym go otworzyć na moim blogu. Wszystkich serdecznie zapraszam do wspólnego pierniczenia! :)
Przepis na domową przyprawę piernikową znalazłam u Mysi.
Składniki:
*skórka otarta z 1 pomarańczy
*30 g cynamonu
*15 g imbiru
*10 g całych goździków
*2 g ziaren kolorowego pieprzu
*1 gwiazdkę anyżu
*1/2 gałki muszkatołowej
*2 g ziela angielskiego
*10 g wyłuskanych ziaren kardamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w młynku do kawy lub moździerzu i zmiel na drobny pył. Przyprawę przechowuj do 6 miesięcy w zamkniętym słoiczku, najlepiej w lodówce.:)